Чому важливо читати етикетку та які кофеїновмісні продукти мають показове маркування: розповів експерт Геннадій Кузнєцов

29.12.2020

Не всі дорослі добре пам’ятають застереження з “Аліси у Дивокраї” про те, що на будь-якій пляшечці є етикетка, яку потрібно дуже уважно прочитати, аби не наразити своє здоров’я на небезпеку. Наприклад, напої з вмістом кофеїну потрібно споживати розумно, а відтак необхідно орієнтуватися у безпечних кількостях цієї речовини, що міститься не тільки в енергетичних напоях, а й у каві, чаї, колі.

Про маркування кофеїновмісних напоїв розповів голова правління Ліги виробників харчових продуктів Геннадій Кузнєцов в новому блозі на бізнес-порталі nv.ua.

На сьогодні згідно Закону України 2639-VIII «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», який регулює вид і зміст етикеток, до маркування продукції діють певні вимоги. Так, етикетка повинна попереджати споживача про наявність ГМО, вміст етилового спирту, харчову цінність та підвищений вміст кофеїну. 

«На жаль, тільки на етикетках енергетиків є інформація, що попереджає про розумні дози споживання. І це при тому, що, за даними маркетингових досліджень, середній показник споживання безалкогольних енергетичних напоїв на душу населення в Україні в десятки разів менший, ніж кількість чаю, кави, інших кофеїновмісних напоїв», – зазначає Геннадій Кузнєцов. – «В Україні нанесення таких написів на етикетки енергетичних напоїв ініціювали самі виробники енергетиків ще в 2012 році і подали іншим галузям приклад відповідальності бізнесу перед споживачем». 

Згідно висновків наукових досліджень 2009 та 2015 років, проведених Європейським агентством з безпеки продуктів харчування (EFSA), регулярне споживання кофеїну до 400 мг на день не викликає побоювань щодо безпеки для невагітних дорослих. Разові дози кофеїну до 200 мг (близько 3 мг/кг маси тіла для дорослого вагою 70 кг) не викликають побоювань щодо безпеки. 

Тож вживати кофеїновмісні напої цілком безпечно, за умови дотримання рекомендованої добової норми кофеїну. При цьому враховувати треба кількість кофеїну, спожитого з усіх джерел. Так, у 100 г еспресо кофеїну міститься 212 мг, в 100 г чорного чаю — 20 мг, в 100 г коли — 8 мг, в 100 г енергетиків — 30 мг (у звичайній баночці на 250 мл міститься в середньому 80 мг кофеїну). 

Звіт Комітету EFSA щодо дієтичних продуктів, харчування та алергій 2015-го року стверджує, що інгредієнти енергетичних напоїв у типових для них концентраціях (близько 300−320, 4000 і 2400 мг/л кофеїну, таурину і D-глюкуроніл-γ-лактону відповідно) не впливають на здоров’я при надходженні разових доз кофеїну до 200 мг. Ці компоненти енергетиків мають природне походження, проте завжди потрібно зважати на спожиту кількість будь-яких речовин. Саме тому соціальна ініціатива «Споживай Розумно» понад 5 років дбає про поінформованість споживачів щодо раціонального вживання кофеїновмісних напоїв та складу енергетиків.