Цукор: чи рекомендують його їсти й «пити» досвідчені спортивні лікарі?

16.11.2020

Солодке ми найчастіше сприймаємо як нагороду: слухняній дитині, тому, хто зробив нам послугу, врешті-решт – собі за невеличкі подвиги протягом дня. Але водночас це й своєрідна страшилка, якою лякають вразливі уми: «цукор – біла смерть», «цукор – солодка смерть»… Солодке рекомендують перед екзаменом, солодке не радять на ніч… Тож корисний цукор чи шкідливий? Відповідає лікар спортивної медицини, терапевт, учасник ініціативи «Споживай Розумно» Олександр Кущ у своєму новому блозі.

Якщо коротко: ні те, ні інше. Цукор містить глюкозу, як необхідна організму для нормального функціонування, для поповнення енергії. Але її надлишок провокує жирові відкладення та деякі проблеми зі здоров’ям. Трошки більше глюкози необхідно людям інтенсивної фізичної та розумової праці, однозначно менше – на пасивному відпочинку у славнозвісному форматі «ол-інклюзив». Тож цукор, як і все інше, потрібно «споживати розумно»: в міру.

З яких джерел корисніше отримувати «солодку енергію»? Популярний міф про шалену користь меду і демонізація кристалічного цукру не цілком виправдані. Насправді, фруктоза має більш непередбачувану поведінку і вплив на організм. Забобон, що в енергетичних напоях міститься надмірна кількість цукру, також не має права на життя: тут, на щастя, варто лише поглянути на етикетку. «До складу однієї пляшки енергетика входить приблизно така ж кількість цукру, як до складу пляшки апельсинового соку або содової. Більше цукру, ніж в енергетиках, міститься в смузі, тоніках, лимонаді, какао, йогуртах та ароматизованій воді», – підкреслює автор статті.

Тож якщо потрібно швидко зарядитися бадьорістю, можна сміливо пригоститися баночкою цього функціонального напою. Головне – сумарно контролювати кількість вжитого як цукру, так і кофеїну на день. А прочитати більше про цікаві аспекти «солодкого життя» без шкоди для здоров’я можна в новому матеріалі на інформаційному порталі 24tv.ua.