Маркетингові казки для дорослих. Авторитетний дієтолог розмірковує про феномен суперфудів

04.12.2020

До всього в житті варто застосовувати критичне мислення, особливо до моди. Нераціональне колективне захоплення певними речами, особливо під впливом реклами, в кращому разі спустошує кишені, в гіршому – здатне навіть фізично нашкодити. 

Останнє, звісно, не стосується феномену так званих «суперфудів». Це – просто продукти харчування, що мають досить високу щільність корисних речовин, але аж ніяк не магічну силу. Такі собі «бади» від кулінарного світу. Докладно про них розповідає з тверезої точки зору фахівця лікар спортивної медицини, терапевт, учасник ініціативи «Споживай Розумно» Олександр Кущ у своєму новому матеріалі, опублікованому 20 листопада на сайті bit.ua.

Якщо коротко, то суперїжа, або суперфуд – умовне позначення поживних та буцімто винятково корисних для здоров’я продуктів, найчастіше – рослинного походження. Але навіть «Вікіпедія» зазначає, що це – маркетинговий термін. Кіноа – всього на всього вид лободи родом із Південної Америки, цілком еквівалентний за властивостями пшону чи просу. Чіа, або шавлія іспанська – іноземний аналог українському насінню льону, а ґ́оджі, або ж плоди повію звичайного легко можна замінити на наших широтах більш звичними ягодами: чорниця, малина, шовковиця тощо.

Проте ж деяким людям подобається думати, що всі ці продукти можуть дати якийсь екстраординарний заряд бадьорості, що різниться від банальної ситості. Як у старому мультику про моряка Попая, що миттєво ставав дужим бугаєм, лише проковтнувши вміст бляшанки шпинату…

Насправді існує та сама категорія продуктів, які надають очевидний ефект мобілізації фізичних сил. Нічого нового та несподіваного: це звична нам кофеїновмісна їжа та напої. Але, як і з усіма носіями «суперякостей», треба ставитися до них із підвищеною відповідальністю і не перевищувати рекомендованих добових доз. 

«Властивості і вплив на організм продуктів на кшталт кави й енергетичних напоїв докладно вивчені авторитетними організаціями, на відміну від екзотичних суперфудів. … Із суперфудами ж усе не так налагоджено й надійно: добова норма вживання продуктів такого роду не визначена в більшості випадків, хоча мала би, з огляду на високу концентрацію активних речовин, надлишок яких може піти не на користь людині, а навпаки», – підсумовує експерт.

Читайте статтю у повному обсязі за посиланням: https://bit.ua/2020/11/pereotsineno-shho-ne-tak-z-populyarnymy-superfudamy