Продукти для продуктивності: їжа та напої, які стимулюють людську активність

07.10.2020

Офісне життя і стреси на роботі виснажують фізично та психічно, якщо не регулювати свій стан, не «нагороджувати» себе гарним відпочинком, заняттями спортом та смачним, поживним і регулярним харчуванням. В медицині є навіть такі діагнози, як синдром хронічної втоми та синдром емоційного вигорання. Як із цим боротися – поділився нещодавно з читачами bit.ua лікар спортивної медицини, дієтолог, терапевт, експерт у розробці «Єдиного фітнес-стандарту України» та учасник ініціативи «Споживай Розумно» Олександр Кущ.

Найперша його порада – не пропускати сніданок як найважливіший прийом їжі за день. Причому вранішня трапеза трудівника шахти та офісного бійця має суттєво відрізнятися. Друга – це уникнення недоречних та некорисних перекусів, перевантажених швидкими вуглеводами та «порожніми калоріями». Обід повинен бути ситним, але не надмірним, вечеря – легкою та не пізньою. Ми повинні прагнути до такого харчування, яке надає енергію, а не забирає її на перетравлювання. І не слід забувати про кисень: регулярне провітрювання приміщення та прогулянки на свіжому повітрі дозволять уникнути гіпоксії, найпершими симптомами якої є слабкість, сонливість і швидка стомлюваність.

А чи можна стимулювати свій організм кофеїном, зокрема – енергетиками? Висновок знавця: можна. Але головне – пам’ятати про дозування: не більше 400 мг речовини на день з будь-яких джерел. «Важливо також пам’ятати, що будь-які енергетичні напої не варто пити на голодний шлунок, замість їжі і перед сном. Ними не можна вгамовувати спрагу. І не забувайте – енергетики не створюють додаткової енергії, а беруть її в організму в кредит. Зловживання може призвести до виснаження організму», – попереджає дієтолог.

Докладне «керівництво до дії»  – у свіжій колонці на bit.ua.