Зимове харчування для підкорення «зимових вершин». Що радить дієтолог?

29.12.2020

Відомо, що у холодну пору року є тенденція брати більшу тарілку та глибшу ложку, бо прокидається звірячий апетит. Нічого екстраординарного, просто наш організм вимагає більше калорій для обігріву, та ще й дбає про запас. Останній фактор може призвести до появи кількох зайвих кілограмів, ледачого настрою та незадоволення собою. Щоб цього уникнути, потрібно трохи стримувати природні інстинкти гегемонією людських знань про раціональне харчування.

Експерт ініціативи «Споживай Розумно», терапевт, лікар спортивної медицини та дієтолог Олександр Кущ добре знається на тому, як бути бадьорим у будь-який сезон. Тепер про це знатимуть і читачі онлайн-видання «Факти», прочитавши його статтю від 21 грудня. 

А радить він наступне. Намагатися усіляко підтримувати імунітет, «бабусині методи» нам у поміч: шипшина, калина, обліпиха, трав’яні збори. Не варто цуратися цибулі й часнику, якщо перебуваєте вдома, якщо ж необхідно вести активне соціальне життя, то стануть у нагоді імбир та цитрусові. Для гарної роботи кишківника, головного «вмістилища» імунітету, потрібно вживати достатню кількість клітковини, а от нерви можна приборкати вітамінами групи В та магнієм. 

Не слід дозволяти собі надто жирну, смажену чи гостру їжу, – навесні пошкодуєте. А щоб справді отримувати бажаний потік чистої енергії, варто надавати перевагу складним вуглеводам, дії яких вистачає надовго. І головний секрет зимового куражу – збалансоване та різноманітне харчування, що надходить невеликими порціями рівномірно впродовж дня. 

Всі ці поради дозволять акумулювати достатні запаси сил. Якщо ж їх треба миттєво мобілізувати і використати враз – можна іноді випити енергетик або інший кофеїновмісний напій, проте без фанатизму. І гайда підкорювати «зимові вершини»: чи то в прямому сенсі, чи в переносному!

Читайте докладніше про 7 порад щодо зимового раціону в статті «Правильне харчування: 7 правил, як залишатись бадьорим взимку».